Vlaamse universiteiten werken aan efficiëntere en transparante zonnepanelen

Posted on 17 Jul 2019

Onderzoekers van de universiteiten van Hasselt en Leuven werken in Europese projecten aan de zonnepanelen van de toekomst. Die moeten niet alleen efficiënter zijn, maar liefst ook transparant zodat ze op vensterramen kunnen worden gekleefd, zonder het zicht te belemmeren.

Maximale energie-efficiëntie van 25% tot meer dan 30%

“De huidige generatie siliciumzonnepanelen behaalt een maximale energie-efficiëntie van rond de 25%. Daarmee zitten we heel dicht bij de theoretische limiet van een zonnepaneel. Als we nog meer energie uit een paneel willen halen, moeten we dus op zoek naar nieuwe technieken en materialen”, aldus onderzoeker Prof. Dr. Bart Vermang van de UHasselt.

In het kader van een Europees project ontwikkelden de wetenschappers een tweede laag materiaal die op bestaande siliciumzonnepanelen kan worden aangebracht. Vermang: “Het nieuwe materiaal bestaat uit koper, zink, germanium en selenide. Eventueel kan germanium door silicium worden vervangen. Na drie jaar onderzoek behaalden wij met ons prototype een wereldrecordefficiëntie van 8,4%. Als tweede laag boven de siliciumzonnepanelen kunnen we die theoretische limiet verhogen tot over de 30%.” Bovendien is dit nieuwe materiaal zeer stabiel, voldoende voorradig en niet te duur.

Prototype transparant zonnepaneel klaar over drie jaar

In een tweede Europees project Tech4Win, met een budget van 3 miljoen euro, werken de onderzoekers aan de ontwikkeling van zonnepanelen “die even doorzichtig zijn als een glazen raam, waardoor ze perfect geïntegreerd kunnen worden in gebouwen”, aldus Prof. Vermang. “Deze panelen zullen het - voor het menselijk oog onzichtbare - ultraviolet en infrarood van zonnestralen opvangen en omzetten in groene elektriciteit. Over drie jaar hopen we de eerste prototypes klaar te hebben.”

“Ook bedrijven zullen met deze resultaten aan de slag kunnen”, vertelt Vermang. Tijdens dit onderzoek werkten ze namelijk nauw samen met het Zweedse zonne-energiebedrijf Midsummer. “Hopelijk kunnen bedrijven deze technologie later gaan toepassen in het productieproces van zonnepanelen”, aldus Bart Vermang.

Lees meer via vrt.be

Meer info vind je ook via de website van Energyville

Other interesting articles

Gust'eaux/BOSAQ: a glass of domestic water

Posted on 22 Jun 2020

Climate solutions can encumber the biobased cycle

Posted on 19 May 2020

How solar mirrors can reduce CO2 emissions from cement and steel plants

Posted on 14 Apr 2020