Aardappelschillen vervangen traditionele MDF en spaanplaat

Posted on 4 Jan 2019

Schadelijke chemicaliƫn maken deel uit van het productieproces van MDF en spaanplaat. Daardoor zijn die producten vaak onrecycleerbaar. Twee Britse designers ontwikkelden een alternatief met aardappelschillen als grondstof. Ook voedselverspilling wordt verminderd met Chip[s]Board.

De naam Chip[s]Board komt van de Engelse benamingen voor spaanplaat (chipboard) en verwijst natuurlijk ook naar aardappelchips. De Britse designers Rowan Minkley en Robert Nicoll ontwikkelden een nieuw bindmiddel dat geen chemische stoffen bevat en biologisch afbreekbaar is.

140.000 ton MDF gooit de Britse meubelindustrie weg

Traditionele MDF is niet recycleerbaar door zijn samenstelling en hierdoor eindigt deze na gebruik in de verbrandingsoven. De Britse meubelindustrie gooit naar schatting jaarlijks 140.000 ton MDF weg. Dit kan anders volgens de designers wanneer circulaire economie het uitgangspunt wordt bij het ontwerpen van ieder nieuw product of materiaal.

Bij Chip[s]Board worden de aardappelschillen verwerkt tot een bindmiddel dat samen met gerecycleerd hout, bamboe of hop kan worden samengeperst tot platen. Na gebruik kan het materiaal gecomposteerd worden tot meststof.