Schepen kunnen binnenkort waterstof tanken in Antwerpse haven

Posted on 26 Mar 2019

Over enkele maanden zal het Antwerps Havenbedrijf het eerste waterstoftankstation voor schepen inhuldigen. De aankondiging gebeurde op 22 maart 2019 in de marge van de aankomst van het eerste motorschip ter wereld dat enkel op waterstof en zonnepanelen vaart.

Wereldreis om groene technologie te promoten

De internationale scheepvaart heeft een bijzonder slechte reputatie door de zwaar vervuilende uitstoot. Om die uitstoot in te dijken, resten er slechts twee opties: hernieuwbare energie en waterstof. Twee Franse avonturiers bouwden een prototype van een schip dat vaart op waterstof en alle energie haalt uit zonnepanelen. Met hun Energy Observer varen Victor Erussard en Jérôme Delafose de hele wereld rond. Een stop in Antwerpen, één van de grootste havens van Europa, lag dan ook voor de hand. Van 2017 tot in 2022 zullen ze in meer dan 100 havens in 50 landen hun motorschip hebben aangelegd om groene technologie te promoten.

Waterstof met zonnepanelen opwekken

De Energy Observer vaart op elektromotoren, die vooral hun energie krijgen van de 130 vierkante meter zonnepanelen op de catamaran. Met een elektrolyse-eenheid aan boord wordt het zeewater in waterstof en zuurstof gesplitst. De waterstof komt samengedrukt in tanks aan boord terecht, voor later gebruik. Ook het teveel aan zonne-energie gaat richting batterijen of er volgt een omzetting in waterstof voor later gebruik. Op dit ogenblik blijft de snelheid beperkt, slechts 10 km per uur.

Personeelsboot op waterstof

CEO van het Antwerps Havenbedrijf Jacques Vandermeiren wil klaar zijn voor schepen die op waterstof varen: “De Antwerpse haven moet in staat zijn om waterstof te bunkeren. Binnen enkele maanden zullen we het eerste tankstation voor waterstof inhuldigen.” Het eerste bedrijf dat er gebruik zal kunnen van maken is wellicht de Belgische rederij CMB. Hun eigen personeelsboot in de haven vaart nu al op waterstof en diesel. “Nu is de productie van waterstof nog duur. Maar het zou wel eens in de toekomst een goedkoop alternatief voor fossiele brandstoffen kunnen zijn in de scheepvaart”, besluit Alexander Saverys, CEO van rederij CMB.

Lees meer via vrt.be