Close The Loop: duurzame Vlaamse mode

Posted on 26 Apr 2019

Bij Flanders DC, het Vlaamse overheidsagentschap voor de creatieve economie, loopt het programma Close The Loop. Bedoeling is om ondernemers aan te zetten om de principes van circulaire economie toe te passen. Dit jaar begeleidt Flanders DC acht Vlaamse modebedrijven.

Productie belastend voor het milieu

De (inter)nationale mode-industrie heeft qua productie en afval geen al te beste reputatie. De milieuonvriendelijke productieprocessen, zoals de grote hoeveelheden water die nodig zijn om jeans te maken en de vervuilende verven, zijn enorm belastend voor het milieu. Om nog maar te zwijgen van de onverkochte luxeproducten van modehuizen, die massaal worden vernietigd om de exclusiviteit van het merk te beschermen.

Belgische modebedrijven tonen dat het anders kan

Enkele Vlaamse modebedrijven hebben al de eerste stappen richting duurzame mode gezet en passen de principes van de circulaire economie toe. Met het project Close The Loop ondersteunt Flanders DC bedrijven om duurzaam te gaan produceren, ervoor te zorgen dat hun producten kunnen worden hergebruikt, zodat er geen afval meer is. En dus ook de mode-industrie, met vooral buitenlandse voorbeelden. Projectverantwoordelijke Jasmien Wynants: “Maar België is aan een inhaalbeweging bezig. Zo kan Murielle Scherre, die de lingerie voor haar La fille d’O enkel lokaal laat maken, als een van de pioniers worden beschouwd. Daarnaast zijn er kleine spelers zoals HNST, dat circulaire jeansbroeken maakt. Vanuit Flanders DC hebben we eerder E5-mode, Café Costume en Caroline Biss begeleid om duurzamer te werken.”

Enkele praktijkvoorbeelden

Café Costume, een modebedrijf dat kostuums op maat maakt, werkt enkel op bestelling zodat er weinig of geen stock, of overproductie is. Hun vrachtwagens rijden nooit leeg en sommige producten worden niet meer apart verpakt. In het Antwerpse atelier van W.R. Yuma printen ze brillen uit gerecycleerde autodashboards, petflessen en bamboe. Ze aanvaarden zelfs oude brillen die ze kunnen recycleren en herprinten tot nieuwe exemplaren.

Lees meer via Trends