Drinkwater uit het Albertkanaal

Posted on 15 May 2019

Na de bijzonder warme zomer van vorig jaar werken watermaatschappijen koortsachtig aan systemen om watertekorten op te vangen. Zuivering van kanaalwater tot drinkwater is een optie. Daarom gaat de Antwerpse watermaatschappij Water-link water uit het Albertkanaal ontzilten en zuiveren.

100.000 m2 water zuiveren per dag

De plannen om het te doen zijn er, maar op dit ogenblik loopt nog een haalbaarheidsstudie. Water-link heeft in totaal 32 miljoen geïnvesteerd, met een bijkomende financiële injectie van 18,5 miljoen voor een investering in het waternetwerk zelf. Eind 2022 moet de productie 30.000 m2 per dag bedragen, drie jaar later zelfs 100.000 m2.

Technisch zou aan de sluis van Wijnegem brak kanaalwater, een mengsel van zoet kanaalwater en zout dokwater, worden afgenomen voor zuivering. In een moderne ontziltingsinstallatie in Oelegem zou het zuiveringsproces plaatsvinden. Bijkomend voordeel is dat deze installaties op elk moment in gang kunnen worden gezet, bijvoorbeeld enkel in periodes van grote droogte. Is er geen tekort, dan is het niet nodig ze in te schakelen.

 

Lees meer: VRT Nieuws