“Het Dubai van de geothermie”

Posted on 18 Jun 2019

Na zes jaar experimenteren met diepe geothermie schakelt de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) een versnelling hoger. Drie Kempense investeerders investeren 3,8 miljoen euro in Hita, een spin-off van VITO, voor de bouw van tien geothermiecentrales in de Kempen.

Berlijn en Parijs geven het goede voorbeeld

In diepe ondergrondse lagen, tussen de twee en vijf kilometer diep, zit water met een temperatuur tussen de 90 en 160 graden. Het oppompen van dat warme water kan dienen om scholen, ziekenhuizen en woonwijken via een buizensysteem te verwarmen. Ook elektriciteit opwekken is mogelijk. Op die manier zijn in Berlijn 1,2 miljoen gezinnen op een warmtenet aangesloten, net als 67% van de gebouwen in Parijs. “Het grote voordeel van diepe geothermie is dat het, in tegenstelling tot zon en wind, continu energie kan leveren”, aldus Geert De Meyer, de ceo van Hita. “Geothermie is in de eerste plaats een vervanger van verwarming met gas. Het opwekken van elektriciteit is ook mogelijk, maar dan moet het water meer dan 115 graden zijn om een turbine aan te drijven.”

Investeren in de Kempen

Drie Kempense investeerders brachten alvast het startkapitaal van 3,8 miljoen euro binnen. “De streek moet het Dubai van de geothermie worden”, aldus Jan Tormans, één van de investeerders. “Als de Kempen zijn we maar een kleine streek, maar we willen ons steentje bijdragen aan een beter klimaat.” De andere investeerders zijn Vic Swerts van Soudal en Paul Lauwers van Profel. Op tien jaar tijd is het de bedoeling om in de Kempen tien geothermiecentrales te bouwen, goed voor een totale investering van 230 miljoen euro om 400.000 woningen te kunnen verwarmen. De eerste centrale in Turnhout zal in 2024 operationeel zijn. Daar hadden proefboringen al de aanwezigheid van ondergrondse waterlagen aangetoond. “Eens je een centrale hebt, levert ze voor 25 tot 30 jaar continu energie aan een stabiele prijs. Dat kan je van aardgas niet zeggen”, volgens De Meyer.

Verwarming voor 400.000 woningen, 140.000 ton minder CO2 uitstoot

Sinds 2013 onderzoekt VITO  de toepassingen van geothermie.  De boring in Mol levert reeds energie aan SCK, Belgoprocess en VITO zelf, equivalent aan 1.500 woningen. Verder is er nog een proefboring in de stad Saint-Ghislain en er wordt een project voorbereid in Beerse door Janssen Pharmaceutica. De kennis over diepe geothermie wordt nu gebruikt in de spin-off Hilta. Deze commercialisering van geothermie is een primeur in Belgïe. De tien geothermiecentrales die Hita in de Kempen wil bouwen zullen samen 600.000 MWh aan groene energie produceren. Dat kan 400.000 woningen verwarmen en nog eens 15.000 extra voorzien van elektriciteit. Jaarlijks bespaart dit 140.000 ton CO2.

Lees meer via De Tijd