Extra hulp om afval uit Antwerpse haven te vissen

Posted on 28 Aug 2019

Het  Antwerpse Havenbedrijf slaagt erin om jaarlijks meer dan 100 ton afval uit de dokken te vissen. Echter zijn er nog heel wat plaatsen waar de huidige afvalboot niet geraakt. Daarom neemt het Havenbedrijf eind november een ‘plasticvanger’ in dienst.

Afvalboot Condor

Net als alle andere internationale havens kampt ook Antwerpen met heel wat drijvend afval. “Zo’n 80 procent is afkomstig van activiteiten op het land. De overige 20 procent komt van schepen. Het soort afval is heel divers”, aldus Vincent Van Dyck, milieuexpert bij het Havenbedrijf. De haven zet nu al een afvalboot in, de Condor. Maar die kan enkel varen op plaatsen waar het minstens twee meter diep is. Via sociale tewerkstelling vinden er specifieke opruimacties plaats, met veel manuele arbeid. Die opruimploegen kunnen echter ook niet overal in de dokken worden ingezet.

Plasticvanger met 100 meter lange arm

Om die moeilijke plaatsen te bereiken, zal het Havenbedrijf tegen eind november een ‘plasticvanger’ te water laten. Veel details over hun nieuwe systeem wil Van Dyck nog niet meegeven: “Het gaat om een platform van tien bij drie meter, met daaraan een drijvend scherm van 100 meter lang. Het gaat anderhalve meter het water in, omdat niet alle afval aan de oppervlakte blijft drijven. Het afval wordt via een 100 meter lange arm naar een opvangmond van het ponton gedreven.” De afvalboot Condor vangt het grof afval; deze plasticvanger zal afval van 1 millimeter tot 1 kubieke meter kunnen opvangen. De plasticvanger zal zelf voor 75 procent uit gerecycleerd kunststof bestaan en volledig passief werken. Door een terugslagklep zal het gevangen afval niet ontsnappen wanneer de wind draait.

Lees meer via Gazet van Antwerpen

© foto Belga

Other interesting articles

Cleantech tackles plastic waste on land and in water

Posted on 17 Jun 2021

Blog – Water Wars

Posted on 25 May 2021

Stock exchange welcomes cleantech solution from Ekopak

Posted on 8 Apr 2021