Vlaams bedrijf levert technologie voor eerste Nederlandse huis op waterstof

Posted on 4 Oct 2019

Dankzij technologie van het bedrijf Solenco Power uit Turnhout kon in Nederland het eerste huis op waterstof worden ingehuldigd. Stookolie en aardgas zijn niet meer nodig, want de stroomoverschotten van de zonnepanelen worden omgezet in waterstof. Die waterstof levert later elektriciteit en warmte.

Power Box

Tijdens zonnige dagen leveren zonnepanelen soms te veel elektriciteit. Deze overschot kan opgeslagen worden in een batterij, of kan gebruikt worden om waterstof te maken. Bedrijfsleider Hugo Vandenborre van Solenco Power werkt al sinds de eerste oliecrisis in de jaren 70 aan waterstoftechnologie. Met de ontwikkeling van de Power Box, het centrale toestel in het Nederlandse huis op waterstof, zet hij zijn bedrijf nu op de kaart. De Power Box kan de stroomoverschotten omzetten in waterstof. Leveren de zonnepanelen geen energie, kan de Power Box e de waterstof via een brandstofcel omzetten in elektriciteit en warmte. Stookolie en aardgas zijn dus niet meer nodig.

Quid Vlaanderen?

Het waterstofhuis in Stad aan ‘t Haringvliet is een van de vele waterstofprojecten in Nederland. Voor de Nederlanders is waterstof een ernstig alternatief voor aardgas. Zo zijn er in een andere stad plannen voor de bouw van een wijk van 250 huizen met waterstof als energiebron voor verwarming en elektriciteit. De technologie in het Nederlandse huis op waterstof mag dan wel Vlaams zijn, het is voorlopig nog wachten op signalen van de Vlaamse overheid om naar Nederlands voorbeeld een “waterstofconvenant” op te stellen. Nochtans doen Vlaamse universiteiten veel onderzoek naar waterstof en ontwikkelen bedrijven in Vlaanderen waterstoftechnologie.

Lees meer via VRT

Foto © Waterstofmagazine

Other interesting articles

Gust'eaux/BOSAQ: a glass of domestic water

Posted on 22 Jun 2020

Climate solutions can encumber the biobased cycle

Posted on 19 May 2020

How solar mirrors can reduce CO2 emissions from cement and steel plants

Posted on 14 Apr 2020