Van rietsuiker tot waterstof

Posted on 25 Oct 2019

In hun zoektocht naar een emissievrije waterstofproductie, slaagde een Australisch team erin om met bacteriën waterstof uit rietsuiker te produceren. Het zou meteen een heel goedkope technologie kunnen zijn om waterstof aan te maken.

Genetische manipulatie

De inzet van bacteriën bij de productie van gassen is niet nieuw, en zeker geen waterstofgas. Dit Australische team wijzigde het DNA van een bekende stam van bacteriën, E. coli. Om nog meer waterstof te kunnen produceren, verhoogden de onderzoekers eveneens door genetische manipulatie het metabolisme. Ze slaagden in hun opzet en wanneer die bacteriën rietsuiker verteren, produceren ze waterstofgas. Met dit gas kan een waterstofbrandstofcel groene elektriciteit aanmaken.

Groene waterstof voor eilandbewoners

De interesse voor de productie van groene waterstof, die nu in elektrolysers gebeurt, is er. “Verschillende partijen hebben al interesse getoont in de technologie. Denk bijvoorbeeld aan eilandgemeenschappen, die momenteel afhankelijk zijn van dieselgeneratoren voor hun energiebehoefte”, volgens professor Robert Willows, synthetisch bioloog aan de Macquarie University in Sydney. Bijkomend voordeel is het kostenplaatje: in ideale omstandigheden kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen en nemen ze niet veel plaats in. Deze nieuwe techniek zou wel eens een erg goedkope manier kunnen zijn om groene waterstof te produceren.

Other interesting articles

Results of the IMPROVED project: reuse of process water

Posted on 24 Jun 2020

Drinking water Ostend-Middelkerke now coming from the Ostend-Bruges Canal

Posted on 23 Jun 2020

Recycling crisis at the time of Corona

Posted on 25 May 2020